Pošalji prijatelju

Vesti

13. 10. 2015

NOVI USLOVI SRBIJI

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da je delegaciji Srbije u Briselu predočen dodatni amandman kojim se uslovljava evropski put zemlje, a predstavlja pokušaj da Srbija direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

Uz sve loše vesti koje smo čuli proteklih dana o poglavlju 35, informisani smo da postoji i dodatni amandman za nastavak evropskih integracija, čiji je predlagač Nemačka, uz podršku Velike Britanije i Hrvatske, rekao je Đurić u Drugom dnevniku RTS.

Cela naša delegacija je pogođena takvim razvojem događaja i premijer Aleksandar Vučić veoma ozbiljno razmišlja na koji način se može posmatrati budućnost procesa dijaloga Beograda i Prištine, političkog života u zemlji, pa i same Vlade Srbije, objasnio je Đurić.

Đurić je izrazio nadu da će stvari, možda, biti pozitivnije posle večerašnje neformalne večere Vučića sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, "ali sada stvari stoje tako".

Imam utisak da mnogi u EU ne razumeju šta se dešava i kakva je razmera problema, rekao je Đurić i napomenuo da mnogi nisu verovali da će Srbija, suočena sa rezolucijom o Srebrenici, tražiti podršku Rusije, ni da će uvesti kontramere Hrvatskoj, kada je nam je zatvorila granicu.

EU treba otvoreno da kaže da li nas želi ili ne. Ovo što nam sada predočavaju ne govori ništa dobro o željama za učlanjenje Srbije u EU, ocenio je Đurić.

Mi želimo da odnose sa Prištinom normalizujemo, ali nemojte tražiti od premijera i srpske delegacije da rade protiv svog naroda, poručio je Đurić.

Đurić je rekao da delegacija Srbije ne bi bila u Briselu da ne veruje da razgovor nema smisla.

Od onih koji se predstavljaju kao naši prijatelji nije fer da suočavaju Srbiju sa novim uslovima, u momentu kada ona čini sve napore da se reformiše, da narod prodiše i da zemlja profunkcioniše, zaključio je Đurić.

novinarka Ivana Šanjević (FoNet), foto FoNet

Nema komentara.