Pošalji prijatelju

Vesti

13. 10. 2015

SLEDEĆI KORAK SAVET EVROPE?

Ukoliko Kosovo bude primljeno u UNESKO sledeći korak može biti zahtev za prijem u Savet Evrope, izjavio je za RTS ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Dačić je, u Dnevniku RTS, rekao da će Srbija sačekati sednicu Izvršnog saveta UNESKO 21. oktobra, kada će se na dnevnom redu naći pitanje članstva Kosova, ali da do tada nastavlja svoje aktivnosti protiv prihvatanja Kosova u ovu organizaciju.

Dačić je podsetio da se već javilo nekoliko velikih zemalja koji su iskazali svoje principijelno protivljenje neprincipijelnim stavovima.

"Tu su Rusija, Kina, Kuba, Španija, Argentina i Brazil", izjavio je on i dodao da ima još dosta zemalja koje se protive članstvu Kosova, jer smatraju da je to nepotrebna politizacija UNESKO.

Dačić je istakao da je najnoviji zahtev Kosova samo posledica onoga što se dešavalo poslednjih nekoliko decenija i dodao da je izvesno da će Priština ubuduće hteti da se učlani u međunarodne organizacije uz podršku zapadnih zemalja.

"Mi zato radimo danonoćno, kontaktiramo naše prijatelje koji trpe ogromne pritiske", navodi Dačić i dodaje kako posebno želi da zahvali Italiji koja nije sponzorisala ovaj zahtev Kosova.

Na pitanje šta misli da je sledeći korak, Dačić odgovara da ukoliko Kosovo bude primljeno u UNESKO moguće je da će zatražiti i članstvo u Savetu Evrope, ali to nije tako jednostavno jer neophodno obezbediti većinsku podršku.

Govoreći o mogućnosti Kosova da dobije i stolicu u Ujedinjenim nacijama, Dačić je rekao da sve nade polaže u pravo veta i dodao da se sve češće vrši pritisak na zemlje prijatelje Srbije ili da se suzdrže ili da ne budu prisutne u toku glasanja u velikim organizacijama.

"Ipak, svako ko glasa protiv Kosova je naš prijatelj, jer pokazuje koliko rizikuje", podvlači Dačić.

Komentarišući nacrt pregovaračke platforme za poglavlje 35, Dačić je ocenio da je sasvim izvesno da će biti promena i dodao da ga najviše interesuje da li su u EU zaboravili i na poglavlje 32.

"Nas čudi ovakav pristup, jer se Srbija pokazala kao kredbilan partner sa kojim se može razgovarati. Ako se nešto tu ne promeni u pregovaračkoj platformi EU, to neće biti prihvatljivo za nas", naglasio je Dačić.

Ništa što nije dogovoreno u Briselu neće biti prihvaćeno, rekao je Dačić i dodao da u Briselu pristup mora da bude partnerski, jer Srbija najviše zamera zapadnim zemljama što ne razgovaraju dovoljno sa njom.

novinarka Jasmina Džabić (FoNet), foto FoNet Ministarstvo spoljnih poslova

Nema komentara.