Pošalji prijatelju

Vesti

30. 08. 2015

BRIGADA ZA RED I MIR

Policijska brigada Beograd je u prvih sedam meseci bila angažovana na obezbeđenju skoro 800 javnih skupova, a prošle godine na 1.890, sa ostvarenih 320.000 radnih časova, izjavio je komandant te jedinice pukovnik Dušan Puvača, u intervjuu FoNetu.

Brigada se, kako je objasnio, koristi za obezbeđenje skupova gde se očekuje narušavanje reda i mira , poput raznih okupljanja građana, sportskih i kulturnih manifestacija, a angažovana je i na obezbeđenju trase kretanja stranih državnika koji dolaze u Beograd.

Najveće angažovanje je na održavanju javnog reda i mira na visokorizičnim skupovima, gde se okuplja veliki broj građana, kao i na skupovima gde bezbednosne procene govore da može doći do incidenata u većem obimu, rekao je Puvača.

Kako je istakao, zbog danonoćnog angažovanja na visokorizičnim skupovima, pripadnici Brigade su u stalnom sistemu obuke, i fizičke i psihičke, kako bi bili spremni za takve napore.

Puvača je dodao i da, pre svakog polaska na zadatak, komandanti bataljona obavezno pitaju sve pripadnike da li ima neko da se ne oseća sposobnim za posao, i da se onaj ko se javi ne šalje.

On je dodao da su pripadnici Policjske brigade svakodnevno na ulici, a da je za građane posebna atrakcija Konjička i četa službenih pasa, koji patroliraju na izletištima, kupalištima i drugim mestima gde ze životinje izazivaju veliku pažnju i postaju atrakcija.

Cilj rukovodstva Brigade je da, preko te dve jedinice, što više približi građanima, poručio je Puvača.

Jedinica je osnovana 1946. godine, kao Konjički eskadron milicije, da bi u više navrata menjala ime, a Puvača je njen deveti komandant.

Zbog teških i napornih uslova svakodnevnog rada primanja su nešto veća nego kod običnih policajaca, naveo je Puvača i dodao da, zbog specifičnosti posla, dosta ispaštaju i porodice pripadnika Brigade.

novinar Davor Lukač (FoNet), foto Aleksandar Levajković (FoNet)

Nema komentara.