Pošalji prijatelju

Vesti

15. 05. 2015

VAŽNA KONTROLA VLASTI

Sloboda medija je važna zbog informisanosti stanovištva i kontrole izvršne vlasti, izjavio je danas FoNetu ambasador Danske Majkl Borg Hansen, podsećajući da je unapređenje slobode medija jedna od stvari za koje ambasada pruža pomoć.

On je rekao da je upravo zbog te pomoći odlučio da za otvoreni dan u ambasadi pozove na razgovor studente novinarstva, dodajući da Danska pruža tu pomoć na osnovu sopstvenog iskustva u izgradnji čvrstog i kohezivnog građanskog društva.

Mediji su ti koji mogu da obezbede široku debatu, pružajući informacije društvu da bi građani dobili odgovarajuće zakone i radi odgovornosti izvršnih vlasti, rekao je on Borg Hansen.

To smatramo bitnim i nadamo se da ćemo uticati na društvo u Srbiji jer mislimo da je to način da se stvori zrela i funkcionalna demokratija, naglasio je on.

Ambasador je tokom diskusije sa studentima rekao da je pitanje slobode medija bitno za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Moramo da obezbedimo osnovu za slobodne debate i mi to ohrabrujemo, dodao je on.

Borg Hansen je rekao da njegov zemlja želi da se druga društva sama razvijaju sa jakim vladama ali je dodao da je za to potrebna nezavisna kontrola i da se iz tog razloga moraju zaštiti novinari.

Prema njegovim rečima, Danska finansira i izradu nacrta zakona o pravima građana tokom prirodnih katastrofa kao što su bile prošlogodišnje poplave.

On je podsetio da Srbija sada nema zakon koji precizira prava građana u takvim slučajevima.

Imamo i skromni program saradnja ombudsmana Srbije i Danske, rekao je ambasador i objasnio da se u njegovoj zemlji ombudsman ne bavi ljudskim pravima, kao što je slučaj u Srbiji jer postoji zasebna institucija za to.

novinar Darko Popović (FoNet), fot Aleksandar Levajković (FoNet)

Nema komentara.