Pošalji prijatelju

Uživo

22. 10. 2015

DOKUMENTA DEMANTUJU MALOG

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je danas overena dokumenta koja pokazuju da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali i posle stupanja na tu javnu funkciju ostao direktor ofštor firmi sa Devičanskih ostrva i potpisivao dokumenta u vezi sa kupovinom stanova.

U saopštenju se objašnjava da su te dokumente novinari KRIK danas preuzeli iz bugarskog Trgovinskog registra sa zvaničnim pečatom i potpisom službenika registra, kao potvrdom njihove validnosti.

Povodom navoda o kupovini 24 stana na bugarskom primorju, Mali je na konferenciji za novinare u sredu potvrdio je da je bio direktor ofšor firmi koje su kupovale stanove 2011. i 2012. godine, ali da sa tim firmama od tada nema nikakve veze.

Mali je podsetio da je gradski funkcioner postao u novembru 2013. godine, dok je rešenje iz februara 2015. koje je KRIK objavio nazvao falsifikatom.

U saopštenju KRIK, međutim, navodi da overena dokumenta, koja je danas dobio zahvaljujući portalu Bivol.bg, pokazuju suprotno.

Kako se ističe, KRIK je iz bugarskog registra danas uzeo overenu dokumentaciju za firmu "Brigham Holding & Finance Inc." sa britanskih Devičanskih ostrva koja pokazuje da se Mali još zvanično vodi kao direktor te kompanije.

Tu je i rešenje iz 2014. koje je potpisao kao direktor te ofšor firme, stoji u saopštenju KRIK.

Redakcija je objavila i video koji pokazuje da se jednostavnom pretragom sajta zvaničnog Bugarskog poslovnog registra može naći rešenje iz februara 2015. za koje Mali tvrdi da je falsifikat.

Dalje, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije navodi da je Mali na konferenciji za novinare pokazao novinarima nekoliko dokumenata, ali da ona ne osporavaju istinitost priče KRIK.

Dokumenta koja je Mali dao novinarima nisu overena, a rešenje iz marta 2015. koje, kako on tvrdi, postoji u bugarskom registru, kako se napominje u saopštenju, novinari KRIK nisu pronašli uvidom u kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na te kompanije.

Taj dokument, navodno, govori da je direktorka i vlasnica ofšor firmi advokatica Ana Ivanova Panajotova, dodaje se u saopštenju, ali se navodi da je Mali njoj još 2012. dao punomoćje, što pokazuju zvanična dokumenta koja je analizirao KRIK.

Prema stavu KRIK, nejasno je kako se sada ta advokatica pojavljuje kao vlasnica ofšor kompanija koje poseduju stanove.

Sva dokumenta dostupna su na sajtu www.krik.rs.

novinarka Andrijana Milaćević (FoNet), foto FoNet

Nema komentara.