Pošalji prijatelju

Uživo

21. 10. 2015

NUNS:SKANDALOZNA ODLUKA REM

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenjuje skandaloznom odluku Regulatornog telo za elektronske medije (REM) da ne postoji osnov da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija Pink, Hepi i Studio B, koje su direktno prenosile proslavu sedam godina od osnivanja Srpske napredne stranke.

U saopštenju NUNS upozorava REM da se u članu 47 Zakona o elektronskim medijima jasno kaže da je pružalac medijske usluge, u skladu sa svojom programskom koncepcijom “dužan da poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje”.

Zakon o oglašavanju definiše oglašavanje kao “obaveštavanje preko oglasnog sredstva kojim se preporučuje oglašivač, njegova aktivnost, proizvod, usluga ili druga preporuka sa ciljem da je primalac kome je upućena prihvati ili koristi”.

Sasvim je jasno, po oceni NUNS, da REM nije postupio u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i stvorio osnov za sumnju da su članovi regulatornog tela zloupotrebili ovlašćenja kojima raspolažu.

U saopštenju Udruženje napominje da je veoma zabrinuto zbog ovakvog ponašanja REM i postavlja pitanje da li današnja odluka znači da je ubuduće dozoljeno emiterima da bez ikakvih sankcija prenose stranačke skupove.

novinar E.P. (FoNet), foto ilustracija

Nema komentara.