Pošalji prijatelju

Uživo

05. 12. 2014

NEMA KONSENSUSA U OEBS

Ministarski sastanak zemalja članica OEBS pokazao je da postoje značajna razmimoilaženja unutar organizacije, ocenio je danas u Bazelu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, navodeći da Srbija kao predsedavajuća OEBS od 1. januara želi da bude pošten posrednik i pregovarač u rešenju ukrajinske krize.

Dačić je u izjavi novinarima rekao da se OEBS nalazi u periodu kada zbog konflikata ne postoji konsenzus i da se i Švajcarska tokom predsedavanja suočila sa izazovima zbog krize u Ukrajini.

Naš je cilj da u sledećoj godini nastavimo sa onim što je Švajcarska započela. To znači da se nastavi sprovođenje sporazuma iz Minska. Smatramo da je to jedini način za deeskalaciju sukoba. To znači prekid vatre i funkcionisanje misija koje postoje. OEBS je jedina međunarodna organizacija koja je trenutno prisutna u Ukrajini, rekao je Dačić.

On je istakao i da je za rešenje krize u Ukrajini važno da se nastavi politički dijalog.

Dačić je istakao da je predsedavanje OEBS veliki posao za Srbiju i da će prva obaveza biti da se odredi predstavnik predsedavajućeg OEBS u kontakt grupi Rusije i Ukrajine, što je do sada bila švajcarski diplomata Haljdi Taljavini.

Mi u ovih nekoliko nedelja treba da predložimo novog predstavnika predsedavajućeg OEBS u toj trojnoj kontakt grupi. To je izuzetno važno, jer je ona važna za primirje i politički dijalog u Ukrajini, rekao je Dačić navodeći da se na osnovu rezultata te kontakt grupe prati sprovođenje Minskog sporazuma.

Za nas je značajno da smo praktično završetkom ovog ministarskog sastanka preuzeli palicu predsedavanja OEBS, a da će u formalnom smislu naš rad početi 1. januara, rekao je Dačić.

Tokom godine ćemo, zaključno sa ministarskim sastankom u Beogradu, razmotriti način funkcionisanja OEBS i perspektive, rekao je Dačić.

On je naveo da je OEBS osnovao panel od 13 eminentnih ličnosti koji će dati svoje viđenje problema unutar OEBS i dati predloge kako bi ta organizacija mogla što bolje da funkcioniše radi izgradnje efikasnog sistema bezbednosti Evrope.

On je najavio da će do kraja godine posetiti Francusku, Rusiju, Ukrajinu i izrazio nadu da će Srbija uspeti da odigra ulogu poštenog posrednika i pregovarača kako bi se ostvarili ciljevi OEBS.

Novinar Milenko Obradović (FoNet), foto FoNet MSP

Nema komentara.