Pošalji prijatelju

Moja EU

19. 10. 2015

PRIJAVA PROTIV SERTIĆA

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je protiv ministra za privredu Željka Sertića pokrenulo prekršajnu prijavu zbog odbijanja da pruži na uvid Povereniku za informacije od javnog značaja ugovor o Železari Smederevo, izjavila je ministar Kori Udovički.

"Sertić je pravilno uradio po svojoj savesti, ali je s pravnog stanovišta postupak, nažalost, bio pogrešan. Pokrenuli smo prijavu, ali pokrećemo i dijalog o izmenama i dopunama zakona tako da ne dolazi više do ovakvih dilema", objasnila je Udovički u intervjuu za list Danas.

Komentarišući tvrdnje Sertića da je ugovor o Železari državna tajna, ona je ukazala da Poverenik ima pravo da vidi čak i državnu tajnu.

"Dokumenta se pokazuju povereniku da bi odlučio da li je informacija od javnog značaja ili nije, ali to ne znači da će tu informaciju i da učini javnom. Zahtev poverenika ne sme da se ignoriše, ali uprava skoro deceniju nije imala obuke o tome šta je pravilno postupanje", rekla je Udovički.

Država, upozorila je ona, nema ni razrađen mehanizam kako tačno da se zaštiti poslovna "formula" zbog koje je investitor dobio posao, a od neprocenjive je važnosti za zemlju da investitori znaju da su njihove poslovne tajne sigurne, da bi investicije nastavile da pristižu u Srbiju.

Udovički je ocenila da je Zakon o pristupu informacijama doneo revoluciju u shvatanju odnosa država i građana, jer "zahvaljujući njemu i snažnoj instituciji poverenika građani više ne shvataju državu kao citadelu koja sve zna i koju ne smeju ništa da pitaju".

novinar Davor Lukač (FoNet), foto Zoran Mrđa (FoNet)

Nema komentara.