Pošalji prijatelju

Moja EU

17. 10. 2015

KOME PRETI TOMISLAV NIKOLIĆ?

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji najoštrije osuđuje izjavu predsednika Republike Tomislava Nikolića, da bi u slučaju da zvanični Beograd prizna Kosovo, "došlo do građanskog rata", saopštio je danas Helsinški odbor.

Pri tome je irelevantno je da li izjava u funkciji ponovnem homogenizacija nacije na kosovskom pitanju uoči novih izbora, ili pak nagoveštava razdor u vladajućoj partiji.

Pokušaj stvaranja konsenzusa na lažnim tvrdnjama da je Evropska unija (EU) nedavno u Brislu postavila nove uslove Srbiji, tražeći od nje da prizna Kosovo, su opasan falsifikat i zamajavanje srbijanske javnosti. Ti uslovi dogovoreni su prvim Briselskim sporazumom još pre više od dve godine, navedeno je u saopštenju.

Šta proizlazi iz Nikolićeve izjava? Da je on, kao predsednik Republike i vrhovni komandant oružanih snaga spreman da upotrebi silu protiv onih koji bi bili spremni da priznaju nezavisnost Kosova. Činjenica da je u ovom slučaju reč o ubedljivoj manjini, posve je nevažna.

Ono što je važno jeste da je oponentima zvanične politike izrečena pretnja upotrebom oružane sile i da je sila uvedena u politički prostor i javni govor.

Predsednik svojim izjavama, stvara ne samo neprijateljski kontekst rešavanja kosovskog pitanja, nego i obračuna s oponentima.

Najpre, zbog toga što ovakvim izjavama Tomislav Nikolić sužava prostor za politički dogovor sa predstavnicima Kosova; drugo, zato što najavljuje prekid pregovora sa EU; treće, što Srbiju okreće ka Rusiji; četvrto, što time otvara prostor za radikalizaciju na unutrašnjoj sceni; peto, što time političke aktere tera da se na javnoj sceni repozicioniraju kao patriote i izdajnici; šesto, što time suspenduje unutrašnje reforme i Srbiju gura u ambis.

Helsinški odbor očekuje i trži od predsednika Republike da vodi računa o realnosti, kao i o ceni politike koju vodi.

Traži od njega odgovornost i odricanje od nacionalističkih mitova koji Srbiju vode u propast, zaključeno je u saopštenju Helsinškog odbora u Srbiji.

novinar Z.Č. (FoNet), foto FoNet Medija centar

Nema komentara.