Pošalji prijatelju

Moja EU

05. 12. 2014

ZAJEDNO PROTIV TERORIZMA

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, na Ministarskom savetu OEBS u Bazelu, da Srbija podržava borbu protiv terorizma, uključujući borbu protiv organizacija kao što je Islamska Država Iraka i Levanta.

Dačić je predsedavao drugim zasedanjem na Ministarskom savetu OEBS u Bazelu, gde je predstavljao Srbiju kao predsedavajuću grupi za saradnju sa Mediteranskim partnerima i budućoj predsedavajućoj OEBS.

Glavna tema sastanka su zajednički izazovi u borbi protiv terorizma unutar i van prostora OEBS, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je ocenio da postoji neraskidiva povezanost u vezi sa bezbednošću u okviru regiona OEBS i država na Mediteranu.

Savremene pretnje poput međunarodnog terorizma, organizovanog kriminala, trgovine narkoticima i ilegalne migracije, samo da pomenem neke od njih - imaju nadnacionalni karakter i ne poznaju granice, upozorio je Dačić.

On je naglasio da odgovori na te pretnje zahtevaju koordinirane međunarodne napore i blisku saradnju nadležnih institucija kako u državama učesnicama OEBS, tako i u državama partnerima.

Nedavno na Mediteranskoj konferenciji u Neumu osudili smo terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama i ponovili našu rešenost da se borimo protiv njega zato što on predstavlja jednu od najozbiljnijih pretnji miru i bezbednosti u svetu, rekao je Dačić.

On je podvukao da je na toj konferenciji konstatovano da se mora onemogućiti pristup terorista finansijskim sredstvima, sprečiti priliv stranih terorista i da se moraju stvoriti uslovi da teroristi budu izvedeni pred lice pravde.

Iduće godine, tokom predsedavanja Srbije obeležićemo 40 godina od potpisivanja Završnog akta iz Helsinkija u kojem je već 1975. godine prepoznat značaj mediteranskog aspekta bezbednosti i stabilnosti u Evropi, najavio je Dačić.

Novinar Milenko Obradović (FoNet), foto FoNet AP

Nema komentara.