Pošalji prijatelju

Moja EU

05. 12. 2014

GLAVNA TEMA PREDSEDAVANJE

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je tokom zasedanja Ministarskog saveta OEBS u Bazelu, bilateralne susrete sa ministrima spoljnih poslova Rusije, Turske, Švedske i Moldavije, u kojima je glavna tema bila je predsedavanje Srbije OEBS 2015. godine.

Tokom razgovora Dačića sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim, razmatrana su pitanja od interesa za bilateralne odnose Srbije i Rusije, a u svetlu pripre e za njegovu predstojeću posetu Moskvi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Takođe razgovarano je i o aktuelnim pitanjima od važnosti za predsedavanje Srbije OEBS.

U razgovoru sa turskim kolegom Mevlutom Čavušoglom, šef srpske diplomatije dobio je uveravanja da će turska strana učiniti sve kako bi se počinioci ubistva srpskog navijača hitno priveli pravdi. Potvrđena je važnost međusobne saradnje, a Čavušoglu je pozvao Dačića da poseti Tursku.

Prilikom susreta sa ministrom spoljnih poslova Moldavije Natalijom German dogovorena je poseta Dačića Moldaviji i razmotrene su mogućnosti skorog nastavka pregovora o rešavanju konflikta u Pridnjestrovlju u formatu 5+2, kojima je u svojstvu specijalnog predstavnika predsedavajućeg tokom švajcarskog predsedavanja OEBS predsedavao ambasador Radojko Bogojević.

Sa kopredsedavajućima Minsk grupe, ambasadorima SAD Džejmsom Vorlikom, Ruske Federacije Igorom Popovim i Francuske Pjerom Andrjuom, kao i ličnim predstavnikom predsedavajućeg OEBS za konflikt u Nagorno Karabahu Andržejom Kaspržikom, šef diplomatije Srbije je razgovarao o modalitetima međusobne saradnje tokom predsedavanja Srbije OEBS.

Novinarka Spomenka Vlatković (FoNet), foto FoNet MSP

Nema komentara.