Pošalji prijatelju

Moja EU

02. 12. 2014

VEĆINA OČEKUJE ČLANSTVO

Više od polovine stanovnika Srbije smatra da će njihova zemlja postati članica Evropske unije (EU) u narednih šest do 10 godina, dok 22 misli da se to nikada neće dogoditi, rečeno je danas na predstavljanju rezultata istraživanja "Stavovi građana Srbije prema EU integracijama".

Na pitanje o tome ko su glavni donatori Srbije, najveći procenat građana je odgovorio "Rusija", mada je EU najveći donator bespovratne pomoći, pokazuju rezultati istraživanja agencije TNS Medijum Galup, sprovedenog krajem septembra.

Građani smatraju da, posle Rusije, najveća pomoć stiže iz EU, Japana, Nemačke i Kine.

Prema podacima EU i Vlade Srbije, od 2000. godine je Srbija od Unije i nekih njenih članica dobila bespovratnu pomoć veću od četiri milijarde evra, od Sjedinjenih Američkih Država gotovo 680 miliona, Norveške i Švajcarske po oko 160 miliona, Japana više od 100 miliona, a Kine oko 3,5 miliona evra.

Za proteklih desetak godina je EU izdvojila skoro tri milijarde evra kao pomoć Srbiji. I članice EU su među najvećim donatorima. Ukupno su Evropska komisija i članice EU daleko najveći donatori Srbije, izjavio je šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport.

On je rekao da postoji trend da sve manji broj građana Srbije ima percepciju da Rusija pruža Srbiji najveću pomoć, ali da "to nije dovoljno".

Građani su sve svesniji prisustva fondova EU, naročito što se tiče uloge u borbi protiv posledica majskih poplava. U toj borbi je EU pružila najveću pomoć, izjavio je Davenport, uz konstataciju da je Brisel najveći partner ne samo u toj oblasti, već i u svim drugim.

Izvršni direktor Medijum Galupa Slađana Brakus je izjavila da članstvo u EU podržavaju mlađe i obrazovanije osobe, a protive mu se stariji, manje obrazovani ljudi, sa manjim prihodima.

Dijalog Beograda i Prištine podržava 58 odsto ispitanika, dok mu se trećina protivi, rekla je Slađana Brakus.

Kao uslov koji Srbija treba da ispuni za članstvo u EU, ispitanici su najčešće naveli priznavanje nezavisnosti Kosova, reforme pravosudnog sistema, sveobuhvatne reforme i borbu protiv korupcije i kriminala.

Novinar Davor Pašalić (FoNet), foto FoNet Medija centar

Nema komentara.