Pošalji prijatelju

Moja EU

24. 11. 2014

RAZUMEMO SVOJE OBAVEZE

Pozivi da se postepeno uskladimo sa zajedničkim stavovima spoljne i bezbednosne politike EU nastaviće se, jer smo tu obavezu preuzeli potpisivanjem i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekla je šef pregovarčkog tima sa EU Tanja Miščević za Večernje novosti.

"Nemam sumnju da ćemo se tim stavovima sve više približavati svakim danom, jer nam je članstvo u EU strateško opredeljenje, a dobro razumemo svoje obaveze u procesu evropske integracije", rekla je Mišćević.

Prema njenim rečima, Srbija je u potpunosti spremna za otvaranje poglavlja 32, o finansijskoj kontroli, za šta ima podršku svih zemalja članica, osim Nemačke, koja, kako je rekla, insistira da među prvima bude otvoreno poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje da li je uslov za otvaranje ovog poglavlja davanje saglasnosti za stolicu Kosova u UN i potpisivanje mirovnog sporazuma s Prištinom, Miščević je odgovorila da je uslov za otvaranje ovog poglavlja sprovođenje Briselskog sporazuma.

"Obaveza iz čitavog procesa, prema Pregovaračkom okviru, jeste sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, ne mirovni sporazum.

Pretpostavljamo, mada još radimo na boljem razumevanju ovog poglavlja, da ono treba da bude korišćeno kao još jedan instrument praćenja svega što je dogovoreno i što će ubuduće biti dogovoreno u procesu normalizacije. Međutim, mehanizmi i načini nam nisu još poznati, čekamo da čujemo predlog od EU", objasnila je ona.

Miščević je rekla da je završen analitički pregled za 22 poglavlja i da će za pola godine biti završena prva faza pregovaračkog procesa.

novinarka Spomenka Vlatković (FoNet), foto Zoran Mrđa (FoNet)

Nema komentara.