Pošalji prijatelju

Komentari i analize

13. 10. 2015

POGLAVLJE 35 U SKLADU

Portparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je danas da je pregovaračko Poglavlje 35, koje se u slučaju Srbije tiče Kosova, napravljeno u skladu sa okvirom za pristupne pregovore sa Srbijom i da je Evropska komisija predložila njegovo otvaranje.

Maja Kocijančič je novinarima u Briselu rekla da su u proceni o Poglavlju 35 pregledani dogovori postignuti u dijalogu i da je pregled napravljen na osnovu onoga što je primenjeno i što nije implementirano.

Ja sam vam obrazložila o čemu se radi u Poglavlju 35. Pregledani su dogovori u dijalogu, kao i otvorena pitanja u primeni, izjavila je Maja Kocijančič.

Na insistiranje da kaže da li se radi o dijalogu Beograda i Prištine ili Srbije i Kosova, Maja Kocijančič je odgovorila da je za EU samo jedna definicija dijaloga koji mediji prate već godinama, da se radi o normalizaciji odnosa i da sa svoje pozicije ne može reći više od toga.

Pitanje članstva Kosova u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu je pitanje za članice te organizacije, a ne EU, ocenila je Maja Kocijančič.

Ona je izjavila da se večeras na radnoj večeri sastaju visoka predstavnica Federika Mogerini, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa, kako bi razgovarali o napretku postignutom u dijalogu i o sledećim koracima.

novinarka Ivana Šanjević (FoNet), foto FoNet TV

Nema komentara.