Pošalji prijatelju

Extra

22. 10. 2015

LOŠ RAZGOVOR I DOBAR RAT

Proslavljeni dramski pisac, akademik Dušan Kovačević, izjavio je, povodom polemike o Kosovu, da ne zavidi premijeru Aleksandru Vučiću na trenucima velikog poniženja i dodao da je "svaki loš razgovor bolji od dobrog rata, i to naša Vlada mora imati na pameti".

"Srbija ne sme nikada više ratovati, jer bi joj se moglo desiti da joj to bude poslednji rat. I onda bismo se vratili na onu priču o nestašici crnog platna u prodavnicama", ukazao je Kovačević u intervjuu za Blic.

Komentarišući izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića da Kosovo "de fakto i de jure" nije u našim rukama i da to neko treba reći, on je ocenio da je to i strah da je došla do kraja jedna priča, začeta zabranom povratka 100.000 Srba na Kosovo 1945. godine, što je promenilo demografsku sliku.

Kovačević je istakao da je veoma važno znati nešto što Kostić "iz svoje lične skromnosti" nije rekao, jer široj javnosti nije poznato da je tokom rata bio na Kosovu, "što znači da, ako neko ima pravo da priča o Kosovu i borbi, on ima".

On je dodao i da treba da se zna da je Kostić, kao predsednik SANU, na više od 50 adresa akademija nauka u svetu uputio pismo u kojem govori šta znači prijem Kosova u Unesko i šta će se desiti ako do njega dođe.

Manastiri i kulturna baština bili bi pripisani državi koja je zapravo nastala u ratu otimačinom, rekao je Kovačević.

On je ispričao i priču o jednom svom nedavnom događaju, kada je putovao automobilom sa beogradskim registracijama "uzduž i popreko" Kosova, i nije doživeo nijednu neprijatnost, što samo govori da je "tretiran kao bilo koji drugi stranac".

"Vozio sam autoputem koji ide od Prištine za Tiranu. Dobar autoput, autoput jedne države. Tačka", zaključio je Dušan Kovačević.

novinar Davor Lukač (FoNet), foto FoNet

Nema komentara.