Pošalji prijatelju

Extra

20. 10. 2015

PEN CENTAR PODRŽAO KOSTIĆA

Srpski PEN centar je zaprepašćen zbog "besprimerne hajke i političkih pritisaka" kojima je izložen predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti profesor Vladimir Kostić zbog svog javnog stava, saopštilo je danas to udruženje pisaca.

Predsednik SANU Vladimir Kostić je javno izneo stav o kome se može razgovarati, ali se zbog toga ne mogu osporavati osnovna ustavna prava i građanske slobode nikome, pa ni predsedniku SANU, smatraju u PEN centru.

Kako je ukazano, osporavajući pravo na javni stav i slobodno mišljenje predsedniku SANU, vlast nedvosmisleno poručuje javnosti da u našoj zemlji može postojati samo jedan stav i samo jedno mišljenje.

Javna hajka na Kostića je zabrinjavajući primer potiskivanja slobode mišljenja i izražavanja u našoj zemlji, zbog čega je iz javnosti nestao kritički dijalog o suštinskim temama našeg društva, piše u saopštenju.

Srpski PEN centar zahteva da se obustavi javna hajka na predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti i da se omogući javni dijalog o važnim pitanjima lišen političkih pritisaka, autoritarnih pretnji i tabloidnog nasilja, navodi se u saopštenju.

novinar Milenko Obradović (FoNet), foto ilustracija

Nema komentara.